Po raspisivanju Općih izbora, od početka maja do sredine jula trajat će proces registracije bh. glasača u inostranstvu za glasanje putem pošte. Građani i građanke koji se ranije nisu prijavljivali za ovu vrstu glasanja, kao i oni koji su se susretali sa problemima u procesu, trebaju se registrovati popunjavanjem obrasca PRP-1 koji će biti dostupan na stranici Izbori.ba, po raspisivanju izbora.


Za registraciju je najbolje imati pripremljen važeći dokument Bosne i Hercegovine: ličnu kartu, vozačku dozvolu ili bh. pasoš. Ukoliko se prijavljujete sa statusom izbjeglice, valjanim će se smatrati i prijava važeći lični dokument države domaćina. Pritome je potrebno dostaviti, ili kopiju uvjerenja o državljanstvu ili potvrdu o prebivalištu/ličnu kartu BiH iz perioda popisa 1991. godine.
Prijava sa dokumentima će se moći slati na adresu CIK-a, putem fax-a ili putem e-maila. Po izvršenoj prijavi, u periodu pred izbore Centralna izborna komisija BiH će Vam dostaviti glasački materijal. Potrebno je da svaki glasač pojedinačno šalje popunjen glasački materijal putem pošte.

Za vrijeme perioda registracije, aktivisti “Prvog marta” sa organizacijama partnerima širom Evrope i Amerike, radit će aktivnosti pomoći pri registraciji. One koji budu samostalno izvršili registraciju pozivamo da nam, po izvršenoj registraciji, dostavite Vaše kontakt podatke na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , ili da nam se obratite za slučaj da bude došlo do kašnjenja ili problema za glasačkim materijalom.
Na prošlim Općim izborima 2010. godine je za prostor entiteta RS glasalo 12 549 građana. Za jedno mjesto u Parlamentarnoj skupštini BiH bilo je dovoljno 29 000 glasova. Niti jedna politička stranka koja okuplja povratnike, izbjegla i raseljena lica na prostoru RS-a, nije postigla ovaj broj glasova. Samo zajedno možemo napraviti promjenu! Budimo spremni. Domovina te zove. Moj glas, moja zemlja.


Comments powered by CComment