Top Panel

Subota, 10 20th

Last updatePet, 12 Okt 2018 9pm

 • Registruj se
  *
  *
  *
  *
  *
  *
  *

  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Neobična sudbina bivšeg logoraša

kasimStražar koji ga je pocetkom devedesetih cuvao u logoru Omarska danas mu donosi poštu i on u tome ne vidi ništa neobicno. Njegovo ime je Kasim Pervanic. Ima 52 godine, i povratnik je u mjesto Kevljane. Kasim ne vidi ništa cudno u tome da se susrece sa svojim bivšim logorskim stražarima, jer, kako kaže, ne boji se nicega. Njihov odnos je iskljucivo poslovan, kad kome šta zatreba to i urade.

 Prisjecajuci se godine kad je rat u BiH poceo, kaže da se moglo naslutiti da nece proci mirno. Nije mogao ni sanjati da ce se dogoditi užasi koji su uslijedili. Upozoravali su ga da ode, blizak njegov prijatelj, pravnik, bio je u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), i on mu je savjetovao da bježi.

 Sa njim je, u logoru, bio zatvoren i mladi brat, Kemal Pervanic, koji danas živi i radi u Engleskoj. Kemal je autor filma „Pretty Village“, o stradanju Bošnjaka ovog kraja. Njihovi roditelji su uspjeli da pobjegnu na vrijeme i izbjegnu odvodenje u logor. U moru loših stvari kojih se sjeca iz logora postoji i jedan human primjer. Brat mu je bio bolestan, morao je cesto u toalet. Po povratku iz toaleta cuvari bi ih docekali i pretukli. Ipak, današnji njegov poštar znao je ponekad, kad ostane sam, da izvede njegovog brata u toalet, a da prode bez batina.

 Nakon sedam mjeseci u logoru, 14. decembra 1992. Godine, Kasim je bio slobodan kao i njegov brat. Logor na Manjaci je raspušten, preuzele ih je osoblje Medunarodnog crvenog križa i otišli su u Karlovac.

 Za njega i porodicu pocinje nov život, otišli su u Englesku i tamo je ostao dvije godine. Kaže da mu je bilo lijepo u uredenoj zemlji, ali da ipak nije imao mira sam sa sobom, te da je cak pomišljao i da se ubije. Došao je u Bihac 1995. godine i pridružio se Armiji BiH.

 Odlucio je da nastavi život u Sanskom Mostu, gradicu na sjeveru BiH. Otvorio je butik, ali nije dobro prošao, jer, kako kaže, kad nisi mještanin tada nisi dobrodošao. U potrazi za boljim životom odlazi u Holandiju. Prije odlaska u Holandiju posjetio je Kevljane, u 11. mjesecu 1996. godine, u pratnji dva vojnika, prijatelja.

 Za razliku od života u Engleskoj, u Holandiji je bio srecniji. Kaže da mu se svidjelo tamo, ali nije se svidio on njima. Tražio je azil i na zadnjem rocištu mu nisu rekli da mora otici iz zemlje za 21 dan. Prilikom redovnog javljanja u policijskoj stanici je saznao da je ilegalno u zemlji. Falilo mu je mjesec dana do punih pet godina u Holandiji. Uhapsili su ga i prema proceduri je proveo dva mjeseca u zatvoru, a onda je deportovan u BiH. U Sarajevo je vracen iz Holandije 2003. godine. Ponovo je bio na pocetku. Bio je kratko u Sanskom Mostu, a onda je došao u Kevljane.

 U porušenom selu pocinje život iznova. Napravio je kucu, kupio nešto stoke. Kasim, pun životnog elana nakon svega, nalazi vremena i za rad u džematu.

spomen

 Vecina kuca u selu je obnovljena licnim sredstvima, a tek nekoliko njih je dobilo neku inostranu donaciju. Sela u kojima žive Srbi su blizu Kevljana. „Danas, nakon svega, jedni pored drugih da, ali zajedno nikada.“, pojašnjava Kasim situaciju.

 U Kevljanima se nalazi spomenik gdje su iz dvije grobnice identifikovane 602 osobe. Spomenik ima 12 ploca sa ispisanim imenima, a ostavljena su mjesta za još dvije ploce, koje ce biti izgradene, cim se skupe sredstva.

 Kasim kroz pricu govori da poslije logora više nije ni za tugu ni za veliko slavlje. Nije se predao i nije dopustio sebi da klone duhom. „Covjek mora biti sretan nakon svega što preživi, prihvatiti život ako neceš da poludiš.“, kaže Kasim. Uz osmijeh je otkrio da proizvodi i rakiju, ne pije je, ali nešto proda, a vecinu poklanja prijateljima.

„Život je borba za sve, dato nam je samo mjesto gdje se rodimo.“, rekao je ovaj covjek neobicne životne price, na rastanku.

 (Erna Duratovic ; Balkan Diskurs) www.kozarac.ba

Hadzici LIVE

Budite sponzor

Zadnji komentar

Kontakt

 • Add:Kevljani bb, Kozarac, Prijedor, BiH
 • Tel: (+46) 707 23 00 89

kevljani.eu tim

Suvad Kevac - Vlasnik / Administrator

Ermin Pervanic - Administrator

Šiško Jakupovic - mali od palube

Senad Hadzic - izvještać Hadžići

Enes Jakupovic -  izvještać Jakupovici

Edis Velic  - izvještać Kevljani