Top Panel

Utorak, 10 16th

Last updatePet, 12 Okt 2018 9pm

 • Registruj se
  *
  *
  *
  *
  *
  *
  *

  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Iz Tomašice do sada ekshumirani ostaci 369 žrtava

Iz primarne masovne grobnice pronađene na lokalitetu rudnika Tomašica, na području Prijedora, do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 369 žrtava, od toga 230 kompletnih tijela, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

- Uz tijela su pronađeni i lični dokumenti tako da za sada možemo reći da je riječ o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na području Prijedora i u koncentracionim logorima koji su bili u i oko Prijedora- kazala je Čengić. 

Ističe da je na ovom lokalitetu pronađen veliki broj žrtava te da će ekshumacija biti nastavljena. 

- Očekujemo da bi ovdje moglo biti pronađeno više stotina žrtava. Ovo je za sada najveća grobnica koja je pronađena u našoj zemlji- kazala je Čengić. 

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci žrtava prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno uzeti koštani uzorci da bi se DNK analizom utvrdio identitet ekshumiranih žrtava. 

Ekshumacijom po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH. 

Lokalitet masovne grobnice Tomašica danas su posjetili predstavnici Udruženja civilnih žrtava rata Unsko-sanskog kantona, a u organizaciji Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom i saveza USK-a. 

Enes Alibegović iz Koordinacionog odbora udruženja  osoba s invaliditetom i saveza USK-a je kazao Feni da su danas upriličili posjetu najvećem stratištu nedužnih ljudi na području općine Prijedor. 

- Ovdje smo došli s namjerom da, sjećajući se na ove trenutke, otmemo to od zaborava tako što ćemo danas utemeljiti naviku koja će prerasti u tradiciju svakogodišnje posjete ovoj masovnoj grobnici na području Prijedora. Na taj način ćemo zagovarati otvaranje memorijalnog centra na ovom mjestu, gdje bismo svake godine mogli doći, odati dužno poštovanje nedužno ubijenim ljudima i pozvati cijeli svijet da se ovakvo što nikada nikome više ne desi kao što se desilo ovim nedužnim ljudima, kazao je Alibegović. 

AVAZ.BA

Hadzici LIVE

Budite sponzor

Zadnji komentar

Kontakt

 • Add:Kevljani bb, Kozarac, Prijedor, BiH
 • Tel: (+46) 707 23 00 89

kevljani.eu tim

Suvad Kevac - Vlasnik / Administrator

Ermin Pervanic - Administrator

Šiško Jakupovic - mali od palube

Senad Hadzic - izvještać Hadžići

Enes Jakupovic -  izvještać Jakupovici

Edis Velic  - izvještać Kevljani