Top Panel

Ponedjeljak, 10 15th

Last updatePet, 12 Okt 2018 9pm

 • Registruj se
  *
  *
  *
  *
  *
  *
  *

  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Banane

bananaNe dajte da vas njihova visoka kalorijska vrijednost zavara, banane su prava superhrana

Banane u sebi imaju tri različite vrste šećera i veliku količinu vlakana. Zbog toga, ovo voće brzo daje energiju, ali i uklanja neke zdravstvene probleme bolje od lijekova.

Ne dajte da vas njihova visoka kalorijska vrijednost zavara, banane su prava superhrana.

1) ZATVOR

Banane sadrže pektin, dijetalno vlakno koje ubrzava varenje i podstiče uklanjane toksina i teških metala iz organizma. Osim toga, banane djelujuu kao probiotik i stimulišu varenje. One smanjuju nadutost i olakšavaju napetost u crijevima usljed zatvora.

2) STRES

Stres je postala bolest modernog doba koja konstantno utiče negativno na naše zdravlje. Stres ubrzava metabolizam, a nivo kalijuma u organizmu opada. Balans se može postići uz pomoć banana koje u sebi sadrže mnogo kalijuma i koji normalizuju rada srca. Takođe, banane šalju kiseonik u mozak i regulišu optimalnu količinu vode u organizmu.

3) VISOK PRITISAK

Poznato je da pretjerano unošenje soli i manjak kalijuma imaju negativan efekat na krvni pritisak. Zato je jako bitno imati dovoljnu količinu kalijuma u krvi, a banane su njime bogate. Preporučuje se da svakog jutra pojedete jednu bananu, a ona će održavati krvni pritisak na idealnom nivou.

4) PMS

Banane su bogate vitaminom B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a utvrđeno je da vitamin B pomaže sa predmenstrualnim simptomima. Banane smanjuju bolove u abdomenu i krstima, regulišu promene raspoloženje i zadržavanje vode u organizmu.

5) DEPRESIJA

Triptofan se nalazi u bananama u obliku proteina koji stimuliše lučenje "hormona sreće", serotonina. Samo jedna banana je dovoljna da podigne nivo ovo hormona toliko da se odmah osjetite smirenijim i srećnijim.

Hadzici LIVE

Budite sponzor

Zadnji komentar

Kontakt

 • Add:Kevljani bb, Kozarac, Prijedor, BiH
 • Tel: (+46) 707 23 00 89

kevljani.eu tim

Suvad Kevac - Vlasnik / Administrator

Ermin Pervanic - Administrator

Šiško Jakupovic - mali od palube

Senad Hadzic - izvještać Hadžići

Enes Jakupovic -  izvještać Jakupovici

Edis Velic  - izvještać Kevljani