Top Panel

Utorak, 10 16th

Last updatePet, 12 Okt 2018 9pm

 • Registruj se
  *
  *
  *
  *
  *
  *
  *

  Fields marked with an asterisk (*) are required.

ISIL

Izvod iz intervjua za Dane preuzet iz  Oslobodjenja

resid-hafizovic

Ovi ''pregrijani muslimani'', ova naša djeca koju je neko nagovorio da idu na tamošnja ratišta i da ubijaju ''neke druge'', po njihovu mišljenju nedovoljno dobre muslimane, najmanje su kriva za zločine koji se čine u Siriji i Iraku. Mnogo više su krivi oni koji su vodili ovu zemlju, kaže u intervjuu Rešid Hafizović, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Razloga za razgovor s Vama uvijek ima, pa ipak, u ovoj našoj sumornoj stvarnosti, novinari Vas počnu opsjedati nakon što se, svako malo, ispostavi kako su Vaši istupi o vehabijama, odnosno selefijama da pokušam biti politički korektna, bili proročanski. Da krenemo stoga od najaktuelnijih trenutaka u Bosni i Hercegovini - počelo je hapšenje radikalnih selefijskih vođa, onih koji su diljem naše zemlje regrutirali djecu za sirijsko i iračko ratište. Je li to dobar početak?

- Nisam nikakav proricatelj i nisam nimalo sretan zbog toga što su se moja predviđanja o pošasti vehabizma-selefizma u BiH i kasnije o ''arapskom proljeću'' pokazala tačnim, čak u radikalnijem naglasku negoli sam to bio predvidio. Ja sam samo čitao znakove tog vremenskog časa i glasno ih izrekao, smatrajući to svojom ljudskom i akademskom obavezom. U početku je sve to ličilo na vikanje gluhom u uši, jer ne samo da niko u državi nije bio zainteresiran i voljan da to čuje nego je bila pokrenuta cijela propagandna mašinerija, a nerijetko i otvoreno šikaniranje i to sa adrese, znate već koje, koja je prva morala reagirati na pojavu koja je prijetila opasnim posljedicama po ovdašnje muslimane, ali i po ukupno BiH društvo. No, evo, najzad se čini da su se barem neke državne institucije probudile, čule ''vapijući glas u pustinji'' i shvatile da je krajnje vrijeme da u vezi sa ovom veoma neugodnom pojavom nešto učine. Barem se nadam da je tako i da to nije tek neka predizborna prevara. Ukoliko nije prevara i ukoliko se taj proces nastavi, onda će to, bez sumnje, biti dobar početak za samu državu i za njene građane.

Možda je bolje pitanje: kako zapravo vratiti našu djecu?

- Onu djecu koja su već tamo poginula ne možemo nikad vratiti, kao ni onu koja još ondje ratuju, jer su previše indoktrinirana i zavedena. Samo ih milost Božija može spasiti, premda je teško, gotovo blasfemično milost Božiju dovoditi u vezu sa svjesnim i namjernim nakanama da se lije nedužna, ovoga puta muslimanska krv u Siriji i u Iraku. A ova djeca su ondje odvedena upravo da bi ubijala tamošnje ljude, jer im je neki bolesni um utuvio u glavu kako ti ljudi ''nisu dobri muslimani''. Pitanje je sada, kako i sami velite, na koji način vratiti našu zavedenu djecu, ili kako osvijestiti našu djecu i preduprijediti svaku mogućnost da im ikad iko više pristupi od nezvanih bjelosvjetskih emisara i počne utuvljivati u glavu takve bolesne ideje, pa ih potom slati u bijeli svijet da ondje biju tuđe bitke, k tome još tako bezbožne i zlotvorne? To će biti veoma dug i složen proces, jer i ova neugodna pojava koja je počela uzimati svoj danak i u BiH predugo traje u ovoj zemlji, i na nju su se oglušili svi, od državnih, preko obrazovnih do religijskih institucija. Ovi ''pregrijani muslimani'', ova naša djeca koju je neko nagovorio da idu na tamošnja ratišta i da ubijaju ''neke druge'', po njihovu mišljenju nedovoljno dobre muslimane, najmanje su kriva za zločine koji se čine u Siriji i Iraku. Mnogo više su krivi oni koji su vodili ovu zemlju i nisu se na tu pojavu sve ove godine osvrtali, a naročito oni u vrhu bivše administracije Islamske zajednice u BiH koji su prisustvo vehabija-selefija smatrali dobrodošlim u BiH, nazivali ih ''novim muslimanima'' i na dlanu im nudili tapiju ove zemlje i njenu ukupnu kulturnu, religijsku, nacionalnu povijest ovdašnjih naroda, posebice Bošnjaka. Oni su ti koji su ovu našu zavedenu djecu izručili nepoželjnim vehabijsko-selefijskim misionarima. Oni su ih poslali u smrt. Stoga će se teško za takvo nedjelo moći pred Bogom opravdati. Ali, njih sada treba prepustiti njihovoj savjesti, ako je imaju, i Bogu, jer za nas oni više nisu važni. Za nas je sada važno da pokrenemo najširi mogući odgojno-obrazovni i prosvjetni front, da našu mladež podučimo njihovim pravim i stvarnim duhovnim, religijskim, kulturnim, pa i nacionalnim korijenima. Što viša razina samosvijesti bude odnjegovana u njenoj ličnosti, to će naša mladež biti manje ranjiva i većma otporna na nezvane misionare koji bi i dalje htjeli ''ribariti'' nad njihovim dušama. Umjesto toga, moramo im znanje i vrlinu postaviti kao najvišu vrijednost, jer to jest najviša vrijednost i najbolji štit i u ljudskim i u Božijim očima, ali i vrijednost koja najviše nedostaje u svijetu, posebice na ovim prostorima. Iz ove vrijednosti će kasnije proizaći svaka druga.

Hadzici LIVE

Budite sponzor

Zadnji komentar

Kontakt

 • Add:Kevljani bb, Kozarac, Prijedor, BiH
 • Tel: (+46) 707 23 00 89

kevljani.eu tim

Suvad Kevac - Vlasnik / Administrator

Ermin Pervanic - Administrator

Šiško Jakupovic - mali od palube

Senad Hadzic - izvještać Hadžići

Enes Jakupovic -  izvještać Jakupovici

Edis Velic  - izvještać Kevljani