Top Panel

Srijeda, 09 26th

Last updateSub, 15 Sep 2018 6pm

 • Registruj se
  *
  *
  *
  *
  *
  *
  *

  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Elvir Jakupović osuđen na pet godina zatvora

cokiElvir Jakupović je osuđen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području općine Travnik, izvijestio je BIRN Justice Report.

Elvir Jakupović
Sud BiH je ovog bivšeg pripadnika Prve čete Prvog bataljona 17. krajiške brigade Armije BiH proglasio krivim što je u junu 1993. godine u objektu zvanom Štala, u mjestu Slimena, u kojem su bili zatočeni muškarci hrvatske nacionalnosti, ubio jednog zarobljenog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
"Sud je ocijenio da je predložena kazna u skladu sa odgovornošću optuženog i počinjenim radnjama. Prilikom odmjeravanja kazne Sud je cijenio činjenicu da je optuženi bio mlad, da je izrazio kajanje, te da je porodičan čovjek, otac dvoje djece. Pored činjenice da je nakon počinjenja ovog djela ušao u fazu života kojom se ne može pohvaliti, on još uvijek može postati dostojan roditelj ovo dvoje djece. To je zaključak Suda", kazao je Senadin Bektašević, predsjedavajući Sudskog vijeća.
Jakupović se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Osnovnog suda u Prijedoru.

Optuženi je sa Tužilaštvom BiH potpisao sporazum o priznanju krivice 8. jula 2010. godine, prihvativši da mu se izrekne kazna zatvora u rasponu od pet do šest godina, te se obavezao da će dati izjavu pokajanja žrtvama za zločin koji je počinio.
"Šta ću, kriv sam i nema šta. Bez obzira što sam ja bio mlad tada, meni je stvarno iskreno žao zbog onoga što sam počinio", kazao je optuženi, koji je u vrijeme počinjenja zločina imao 17 godina.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je uložilo 22 materijalna dokaza kojima potkrjepljuje navode optužnice, te istaklo kako smatra da ima dovoljno dokaza da je optuženi počinio ovaj zločin.

"Radilo se o maloljetnoj osobi koja se iskreno kaje. Optuženi je priznao i doprinio brzom i efikasnom rješenju predmeta i smatramo da predložena kazna u potpunosti odgovara ovim okolnostima", kazala je tužiteljica Slavica Terzić, a s njom se složio i branilac optuženog Senad Kreho, te sam optuženi.

 

Hadzici LIVE

Budite sponzor

Zadnji komentar

Kontakt

 • Add:Kevljani bb, Kozarac, Prijedor, BiH
 • Tel: (+46) 707 23 00 89

kevljani.eu tim

Suvad Kevac - Vlasnik / Administrator

Ermin Pervanic - Administrator

Šiško Jakupovic - mali od palube

Senad Hadzic - izvještać Hadžići

Enes Jakupovic -  izvještać Jakupovici

Edis Velic  - izvještać Kevljani